TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Sivas’a Dev Kültür Projesi! Kâşifler Müzesi Kuruluyor
28 Haziran 2018 Perşembe
Tarihte Medreselerinde eğitim verilen ve şifa dağıtılan Sivas, Müslüman kâşiflerin tanıtılacağı müzeye kavuşuyor. Kalkınma Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezi Destekleme Programı kapsamında 5 milyon TL bütçesi onaylanan “KEŞŞAF MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI MÜZESİ” ilimize kurulacak.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Valimiz Davut Gül; “ Biz, millet olarak öyle geniş ve zengin bir medeniyetin temsilcileriyiz ki, bunu yeni nesillere anlatmamızın gerekliliği bilinciyle proje çalışmaları yapıldı.” dedi. Mimariden Geometriye, Fizik ve Kimyadan Tıbba, Mekanikten Astronomiye hemen her alandaki keşifleri ile Müslüman Bilim Adamlarının bugünkü Batı uygarlığına yön verdiğini belirten Gül; “Müzemizin içerisinde bu âlimlerin hepsinin birebir ölçeklendirilmiş silikon heykelleriyle birlikte, icatlarının imitasyonları olacak. Cezeri’den İbn-i Sinaya, Mimar Sinan’dan Ali Kuşçu’ya, Biruni’den İbnu’l-Heysem’e, Harezmi’den Câbir bin Hayyan’a, Zehrâvi’den Aziz Sancar’a kadar çok sayıda Müslüman bilim adamı ayrıntılı bir şekilde anlatılacak, eserlerinden ve icatlarından örnekler gösterilecektir” dedi. Animasyon Film, imitasyon malzemeler, illüstrasyonlar, kısa film-sinevizyon ve canlandırmalarla modern müze malzemelerinin hepsinin (dokunmatik masa, kios vb) kullanılacağı mekânın interaktif malzemeler ile zenginleştirileceğini belirten Valimiz Gül; “Simülasyonlar, interaktif uygulamalar ve teknolojilerle Müze ve Eğitim konseptini bir araya getiriyoruz. Ziyaretçilere dokunarak öğrenme fırsatı sunacağız.” diyerek, KEŞŞAF isminin Osmanlıca kâşifler anlamına geldiğini ve proje ile geleceğin kâşiflerini Sivas’ta yetiştirmek istediklerini belirtti. Projenin ikinci ayağının da çocuk ve gençlerimize değerler eğitimi vermek olduğunu belirten Valimiz Gül; 7-17 yaş arası çocuklarımıza değerler eğitimi vereceğiz. Bunun, internetin, sosyal medyanın, teknolojinin etkisiyle hızla değerlerinden uzaklaşan bir nesil için çok önemli bir eğitim hizmeti olacağına inanıyoruz.” diyerek, eğitim müfredatında; ahlak, adalet, edep, hikmet, aile, terbiye, ev ekonomisi, imla ve inşa, milli tarih, ilmihal, sağlık, sanat gibi dersler olacağını belirtti.


Hem müze hem de eğitim kurumu olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek proje Kalkınma Bakanlığı tarafından 11 ilde (Adana, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Malatya, Mardin, Mersin, Sivas, Şanlıurfa ve Van) uygulanan Cazibe Merkezi Destekleme Programı sunulmuş ve Bakanlık tarafından proje onaylanmıştır.


Valimiz Davut Gül, her zaman her konuda İlimize yapılan ve yapılacak olan tüm hizmetlerden dolayı Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz’a da teşekkür etti.
GÖRSELLER