TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Sivas Kangal Köpeği Üretim, Eğitim Ve Koruma Projesi’ne Güdümlü Proje Desteği
1 Ağustos 2020 Cumartesi

Sivas Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Koruma Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Güdümlü Proje Desteği kapsamında yaklaşık 7 milyon TL bütçe ile hayata geçiriliyor. Sivas Valiliği’nin proje yararlanıcısı olduğu proje vasıtasıyla Kangal Köpeği özgün değeriyle korunarak, modern ve yenilikçi bir bakışla ele alınıyor.


SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK DUYURDU


Projeyi, Sanayi ve Teknoloji BakanıSn. Mustafa VARANK Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile duyurdu. Bakan VARANK, videolu mesajında, "Cesareti, zekası ve güçlü önsezileriyle Anadolu insanının can dostukangal köpeklerini çip teknolojisiyle koruma altına alıyoruz. Kalkınma ajansımızın destekleriyle kurulan bu modern tesis ileSivas’ı dünyaya daha iyi tanıtacağız" ifadelerini kullandı.


SİVAS VALİSİ SALİH AYHAN PROJE İNŞAAT ALANINDA İNCELEMERDE BULUNDU


Merkez inşaatında incelemelerde bulunan Sivas Valisi Sn. Salih AYHAN, "Merkezimiz sayesinde köpeklerimiz dünyanın neresinde olursa olsun bu özel çip sayesinde takip edilecek. Yaşam koşulları kontrol edilecek. Irkın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir olması sağlanacak. Kangal yavrumuz dünyaya geldiği anda kimliklendirilecek. Belli bir yazılım sayesinde tüm geçirdiği evreleri takip edilecek ırkın bozulması engellenmiş olacak" dedi.

ORAN GENEL SEKRETERİ AHMET EMİN KİLCİ PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ


Ajansımız Genel Sekreteri Sn. Ahmet Emin KİLCİ kangalların sürü yönetimi konusunda dünyada bilinen en başarılı tür olduğunu anlatarak “Projemiz ile Kangal Köpeğinin ırkının korunması, üretiminin doğru eller üzerinden yapılması, ilin tek bir köpek cinsinden fazla tüm köpek cinslerinin eğitilebileceği bir merkeze kavuşması, Kangal Köpeğinin tanınırlığını artırmak için marka değerinin yükseltilmesine katkıda bulunulması, böylece Sivas ilinin tanıtılmasına katkıda bulunarak, il ekonomisinin harekete geçirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.


SİVAS'TA MODERN ve YENİLİKÇİ TESİS KURULACAK


Proje kapsamında,”Kangal Köpeği Üretim, Eğitim veKoruma Merkezi” kurulacak. Sivas’ın en önemli marka değerlerinden biri olan “Anadolu Aslanı” olarak anılan Kangal Köpeğinin üretiminin, eğitiminin ve modern yöntemlerle korumasının sağlanacağı proje, Sivas Merkez Merakum bölgesinde yaklaşık 143 bin m² 'lik alan içerisinde 33 dönümlük kurulum alanında hayata geçiriliyor. Bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacak merkezde her yıl tescilli 400 safkan kangal üretilecek merkezin 2021'de açılması planlanıyor.


SİVAS’A 7 MİLYON TL’LİK GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ


Projenin toplam maliyeti 7.051.682,00 TL olup, bu miktarın %75’i ORAN Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği olarak sağlanıyor.


Projede Sivas Valiliği başvuru sahibi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Kangal Köylere Hizmet Götürme Birliği proje ortakları, Sivas İl Tarım Müdürlüğü ise proje iştirakçisidir.


PROJEDE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK YÖNTEMLER TAKİP EDİLİYOR


Merkezin en önemli fonksiyonlarında biri, safkan kangal köpeklerinin üretilmesi ve genlerinin korunması olacaktır. Yetiştiren kangallar, çiple takip edilecektir. Deri altına yerleştirilecek çiplerde, kangalların doğum tarihi, anne ve babasının ismi, ne tür hastalıklar geçirdikleri gibi bilgiler yer alacaktır. Merkezde kangalların soyağaçları çıkarılacak, üretilen her köpeğin bir kimlik kartı olacaktır. Böylece kangal köpeğinin ırkı ve bu ırkın saflığının muhafazası, kontrolü ve raporlanması sağlanacaktır. Merkezde, genetik çeşitliliğe yönelik çalışmalar yapılacak, araştırma yapmak isteyen akademisyenlere uzun vadeli gözlem olanakları sağlanacaktır.


BÖLGESEL KALKINMA İÇİN ARTI DEĞER


Her türlü donanımı içinde barındıran, eğitim alanlarına sahip, veteriner hizmetleri de verecek merkezde, uluslararası gösteriler düzenlenecektir. Merkezin şehir turizmine de katkı sağlaması bekleniyor. Merkezi ziyaret amacıyla bölgeye gelecek olanlar; konaklama, yeme-içme ve alışveriş, hediyelik eşya gibi aktivitelerle yerel ekonomiyi canlandıracaktır. Bölgesel kalkınma için artı değer oluşturacaktır. Yavru satışları ve diğer gelirlerle birlikte merkezin finansal sürdürülebilirliği sağlanacak ve ilk etapta merkezde veteriner, laborant, uzman köpek bakıcısı gibi görevleri üstlenecek 13 kişi istihdam edilecektir.


AŞILAMAYLA ÖLÜMLER ENGELLENECEK


Cumhuriyet Üniversitesi Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Oğrak da, 30 yıl veteriner olarak kangallar üzerinde çalıştığını ifade ederek, "Yaptığımız gözlemlere göre her doğumda yüzde 80'e varan ölümler olabiliyor. Özellikle, yavrulara gerekli aşıların yapılmamasına bağlı ölümler en büyük problemlerden biri. Bu proje sayesinde bütün köpeklerin aşılanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek." dedi.


ANADOLU ASLANI


Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır çobanlara yarenlik eden kangallar, iyi bir sürü koruyucusudur. Kangallar; zeki, önsezileri kuvvetli ve sahibine aşırı bağlı olmalarının yanı sıra çocuklara ve kadınlara karşı dostça davranışlarıyla bilinirler. Cesur, hızlı ve çevik köpekler olan kangallar, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana belirli bir sistematik içerisinde yetiştiriliyor. Kurt sürülerine karşı dilden dile yayılan kahramanlıklarıyla 'Anadolu Aslanı' lakabını alan kangallar, Afrika, Avustralya ve Amerika kıtalarında vahşi hayvanlara karşı sürü koruma görevi üstleniyor. Kangal köpekleri, zor iklim ve çalışma şartlarına uyum sağlamalarıyla da biliniyor.


GÖRSELLER