TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Şehir ve Sanayi Müzesi Projesi İmza Törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK katıldı
25 Mart 2019 Pazartesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa VARANK 23 Mart 2019 Cumartesi günü çeşitli toplantılar ve bir dizi ziyaret nedeniyle Sivas’taydı.


Ziyaretin ilk toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Sivas İl Özel İdaresi tarafından sunulan ve 10 milyon TL hibe almaya hak kazanan “Şehir ve Sanayi Müzesi Projesi” imza töreni nedeniyle gerçekleşti. Törene Sn. Bakanımızın yanı sıra Ajans Yönetim Kurulu Üyeler Sivas Valisi Sn. Salih AYHAN, Sivas Belediye Başkanı Sn. Sami AYDIN, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Sn. Mustafa EKEN, Ajansımız Genel Sekreter Vekili Sn. Ahmet Emin KİLCİ ile il protokolü katılım sağladı.


Sivas Valiliği öncülüğünde ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülecek, Sivas’ın kültürel mirasının korunmasını ve gelecek nesillere yenilikçi bir yöntemle aktarılmasını sağlayacak proje vasıtasıyla, tarihi yapıların aslına uygun biçimde restore edilerek turizme kazandırılması ve tarihi kent bölgesinin cazibe merkezi haline dönüştürülmesi hedeflenmektedir.


Proje vasıtasıyla müze sergi alanları, müze satış mağazası, yönetim ve kafeterya birimi, yarı açık ceza evi odası, Sanayi Mektebi Odası, minyatür halı ve kilim atölyesi, Sivas tarağı atölyesi, Sivas ağızlığı ve Sivas kalemi atölyesi, Sivas bıçağı atölyesi ve geleneksel müzik aletleri yapım atölyesi gibi geleneksel el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri oluşturulacaktır.


Protokole ilişkin düzenlenen törende konuşan Bakan Sn. Varank, şunları söyledi: “Her şehrin karakterini, kimliğini özetleyen sembol binalar, yapılar vardır. Yerel kültürün izlerini oralarda bulur, yaşanmışlıkları ve tarihi dokuyu bu sayede hissedersiniz. İşte Hamidiye Mektebi de Sivas açısından sembol bir yapı. 117 yıl önce Sivas Valisi Reşid Akif Paşa tarafından İkinci Abdülhamit Han adına yaptırılan bu bina, 1961 yılından itibaren yarı açık cezaevi olarak kullanıldı. Proje kapsamında tarihi yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon, makine, elektrik ve peyzaj, müze teşhir ve tanzim çalışmaları yapılacak. Tarihi kent meydanına yürüme mesafesinde olacak proje, Sivas’ın cazibe merkezi bir şehir olması yönünde hedefe de yardımcı olacak. Bakanlığımız bu projeyi Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yürütecek ve 10 milyon lira hibe desteği aktaracak. Proje; valiliğimiz öncülüğünde, bakanlığımızın finansal desteğinde ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda yürütülecek.”


Törende konuşan Sivas Valisi Sn. Salih AYHAN ise şu sözleri kaydetti: “Sivas İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve sunulan projenin Sivas'ın kültür ve turizmine önemli katkıları olacaktır. Sivas Yarı Açık Cezaevi'nin dönüştürülmesi ile yaşayan ve yenilikçi bir müzeye dönüştürülecek eser şehrimizin hizmetine sunulacaktır. Projeye katkılarından dolayı Sn. Bakanımız Mustafa VARANK’a teşekkür ediyor, projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

GÖRSELLER