TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Mayıs Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı.
1 Temmuz 2013 Pazartesi
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Haziran ayı Yönetim Kurulu Toplantısı 04 Haziran Salı günü Kayseri ORAN Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Toplantıya Kayseri Valisi ve ORAN Yönetim Kurulu Başkanı Orhan DÜZGÜN, Sivas Valisi Zübeyir KEMELEK, Yozgat Valisi Abdülkadir YAZICI, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet ÖZHASEKİ, Sivas Belediye Başkanı Doğan ÜRGÜP, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf BAŞER, Kayseri İl Genel Meclis Başkanı Saadettin AYDIN, Sivas İl Genel Meclis Başkanı Sedat ÖZATA, Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Ayhan CAN ve ORAN Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa PALANCIOĞLU katıldı.



ORAN Yönetim Kurulu Başkanı Vali Orhan DÜZGÜN toplantının açılışında yaptığı konuşmada; 2014-2023 Dönemi TR72 Bölgesi Bölge Planı ilgili tüm paydaşların katkı ve görüşleri alınarak tamamlanma aşamasına gelindiğini belirtti. 2014-2023 dönemi TR72 Bölge Planı çalışmaları kapsamında Kalkınma Bankası ile Ajansımız arasında protokol imzalandığını söyleyen Vali DÜZGÜN, “Bu çerçevede TR72 Bölgesi (Kayseri, Sivas, Yozgat) ‘Enerji Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Raporu’, ‘Gıda Sanayi Sektör Raporu’,  ‘Sağlık Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Raporu’ ve ‘Savunma Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Raporu’ ile ‘Yozgat ili İmalat Sanayi Raporu’ hazırlanmıştır. Hazırlanan söz konusu raporlarla, TR72 Bölgesinin kalkınmasına hizmet etmek üzere, bölgede stratejik öneme sahip sektörlerin ulusal ve uluslararası trendler ışığında mevcut durumunu geliştirmek ve iyileştirmek için yapılması gerekenler incelenmiş olup ‘2014-2023 dönemi TR72 Bölge Planı’na altlık teşkil edecek çalışmalar yapılmıştır. Diğer yandan,  Erciyes Üniversitesi koordinatörlüğünde çalışmaları sürdürülen, ‘ Kayseri’de Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı’, ‘Kayseri’de Mobilya İmalatı’, ‘Kayseri’de Elektrikli Teçhizat İmalatı’, ‘Sivas’ta Metal Cevherleri Madenciliği’, ‘Sivas’ta Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı’ sektörlerinin Rekabet Gücü Analizi çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir.” dedi.

TR72 Bölge Planı; bölgenin (Kayseri, Sivas ve Yozgat) gelecek 10 yıl içerisinde kalkınması için gerekli olan ve uygulanması öngörülen hedef ve stratejileri ortaya koyan yeni nesil planlama çalışması olduğunu belirtin Vali DÜZGÜN “Söz konusu Bölge Planı, Kalkınma Kurulu ve Yönetim Kurulu başta olmak üzere bölgedeki tüm paydaşların görüş ve önerileri çerçevesinde şekillenerek 1 Temmuz 2013 tarihine kadar Ajansımız tarafından Kalkınma Bakanlığına sunulacaktır. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı başvuruları 30.05.2013 tarihi itibarı ile başlamıştır. Bu kapsamda ilgili başvuru sahiplerinin ‘Stratejik ve Acil nitelikli’ araştırma, fizibilite, analiz, planlama ve benzeri çalışmalarına 20 bin ila 70 bin TL arasında destek sağlanabilecektir. Programa başvurular program bütçesi izin verdiği ölçüde 29 Kasım 2013 tarihine kadar devam edecektir.”  dedi.



Sonrasında ise DÜZGÜN “Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2012 yılı teklif çağrısı kapsamında ‘Gelişen Sektörlerde Rekabetçi KOBİ’ler’ mali destek programına 190 adet, ‘Tarımla Gelen Kalkınma’ mali destek programına 90 adet olmak üzere toplam 280 adet proje başvurusu Ajansa sunulmuştur. Bölge illeri bazında proje başvuru sayıları incelendiğinde Kayseri ilinden 171 proje, Sivas ilinden 69 proje ve Yozgat ilinden de 40 proje başvurusu bu süreçte Ajansa sunulmuştur. Proje başvurularının teknik ve mali açıdan değerlendirilmeleri tamamlanmış ve başarılı proje başvuru sahipleri bugün Ajans internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu kapsamda ‘Gelişen Sektörlerde Rekabetçi KOBİ’ler’ mali destek programına 15 milyon TL ve ‘Tarımla Gelen Kalkınma’ mali destek programına ise 5 milyon TL olmak üzere Ajansımız tarafından toplam 20 milyon TL mali kaynak 80 (seksen) başarılı projeye hibe olarak aktarılacaktır. Proje sahiplerinin bu yatırımlara sağlayacağı eş-finansman miktarları ile birlikte mali destek programları kapsamında bölgemizde yapılacak yatırım tutarı 40 milyon TL’yi aşacaktır.” dedi. Mali destek almaya hak kazanan firmaların toplantıyla eşzamanlı olarak ajans internet sitesinde yayınlandığını duyuran DÜZGÜN, başarılı başvuru sahiplerini tebrik etti. Toplantının ardından akşam yemeğine geçildi.