Page 34 - İLÇE RAPORU

Basic HTML Version

Güvenli (kaliteli ve hijyenik) gıda üretimini teşvik etmek üzere kesimhane ve mezbahaların modernizasyonu ile buralarda çalışan kasap ve diğer
elemanların kesim teknikleri, hayvan refahı ve hijyen kuralları ile atık yönetimi konusunda eğitim sağlanmalı, işletmelerin HACCP ve ISO gibi
standart ve benzeri prosedürleri uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. Bu bakımdan, III. sınıf kesimhanelerin yerini AB gıda güvenliği (hijyen ve kalite)
kurallarına uygun bir şekilde I. sınıf kesimhanelerin alması teşvik edilmelidir. Ayrıca, 5996 Sayılı Kanun çerçevesinde yayımlanan Gıda İşletmelerinin
Kayıt ve Onay İşlerine Dair Yönetmelik işletmeler için zorlayıcı bir unsur olacaktır. Bu nedenle, Bölgede (Kayseri dahil), I. sınıf mezbahaneleri de
kapsayacak şekilde yapılan kontroller sonucu eksiklik tespit edilen mezbahaneler için ilave yatırım ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, hayvan
pazarlarının hayvan sağlığı ve hayvan refahı kurallarının uygulanmasına katkı sağlayacak şekilde modernizasyonu önemlidir. Hayvansal üretimde
önem taşıyan bir başka konu, üretimde maliyetleri önemli ölçüde etkileyen yem konusudur. Buna göre yem üretimi fabrikaları bakımından Bölge
illeri arasında Kayseri ili ilk sırada gelmektedir.
İlçe stratejik analiz toplantıları ve ilçe anketleri neticesinde kırmızı et ve hayvancılık sektörüyle ilgili ilçelerde tespit edilen sorunlar şunlardır;
• Hayvancılık işletmeleri altyapı eksikliği, enerji ve su altyapısı yetersizliği (Çandır vb.),
• İlçe merkezinde bulunan ahırların çevre ve halk sağlığını tehdit etmesi (İmranlı, Gürün, Akıncılar, Yahyalı, Tomarza vb.),
• Geleneksel metotlarla küçük aile işletmeciliği şeklinde üretim yapılması,
• Girdi maliyetlerinin yüksekliği, özellikle yem fiyatlarıyla ürün satış fiyatları arasında kar marjının daralması, çiftçilerin ve işletme sahiplerinin
zorlanması,
• Yerli ırkın halen yaygın olması nedeniyle verim düşüklüğü,
• Meraların vasıfsız ya da kalitesinin düşük olması, mera vasfından çıkmış arazilerin halen mera gözükmesi,
• Hayvan işletmelerinin modern bir altyapıya sahip olmaması (soğuk hava depoları ve işleme tesisleri ihtiyacı dahil),
• Özellikle küçükbaşta hayvan varlığının azalması (büyükbaş hayvancılığa daha fazla destek verilmektedir),
• Çoban/hayvan bakıcısı bulamama sorunu,
• Üretilen etin pazarlanamaması, markalaşma ve tanıtım eksikliği,
• Örgütlenme sorunu ve kooperatifler gibi örgütlü yapıların etkin olmaması,
• Kesimhanelerin bulunmaması ya da altyapılarının yetersiz olması,
• Hayvan pazarlarının ruhsatlı olmaması ve altyapı ihtiyacı,
Kırmızı et ve besicilik sektöründe önerilen öncellikli alan ve tedbirler şu şekildedir;
• Bölgeye adapte edilmiş damızlık vasıfları yüksek ırkların yaygınlaştırılması ve ırk ıslahı,
• Mera yönetimi tedbirlerinin alınması (meraların ıslahı, mera yönetimi konusunda bilinçlendirme çalışmaları),
• Hayvan besleme, hayvan hastalıkları, halk sağlığı, hayvan refahı, çevre, yem bitkileri yetiştiriciliği destekler, rasyon hazırlama, atık yönetimi vb.
konularda eğitim verilmesi,
• Kasap, çoban ve hayvan bakıcısı vb. ara elemanların yetiştirilmesi,
• Kaliteli kaba ve kesif, silajlık yem tesislerinin kurulumu/modernizasyonu,
• Kesimhane ve et işleme tesislerinin kurulumu, kapasitesinin artırılması ve standartlara uygun hale getirilmesi için modernizasyonu,
• Marka ve tanıtım çalışmaları,
• Gıda güvenliği ve izlenebilirlik sistemlerinin kurulumu (kesim ve işleme için yazılımlar dahil),
• Laboratuvar kurulumu, modernizasyonu ve laboratuvar aletleri temini,
• Hayvan pazarlarının kurulumu ve mevcutlarının ruhsatlı hale getirilmesi için modernizasyonu,
• Organize hayvancılık/besi bölgelerinin kurulumu (Develi, Pınarbaşı, Kocasinan, Yeşilhisar, Sivas Merkez, Altınyayla, Gemerek, İmranlı, Şarkışla) ve
çevre kirliliğini önlemeye yönelik yatırımlar,
• Atık yönetimine yönelik yatırımlar (rendering tesisleri, biyogaz üretimi, kompost hazırlama, paketleme vb. tesisleri),
• Yem tesislerinin kurulumu ve mevcutlarının modernizasyonu,
• Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde işletmelerin devamlılığının sağlanması için genç yetiştiricilerin teşvik edilmesi.
24
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI