Bölgede başta büyükbaş hayvancılık olmak üzere, küçükbaş hayvancılık da önemli bir alt ekonomik faaliyettir. Geliştirilmesi halinde küçükbaş
hayvancılık için oldukça uygun koşullar sunmakla birlikte, Bölgede hali hazırda büyükbaş hayvancılığın rekabet edebilirlik potansiyeli küçükbaş
hayvancılığa göre nispeten yüksektir. 2009 yılı TÜİK verilerine göre, büyükbaş hayvan toplam et üretimi konusunda, Bölge 8. sırada, küçükbaş
hayvan toplam et üretimi konusunda ise 16. sırada gelmektedir (11). 2007-2009 döneminde kesilen küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir azalma
meydana gelirken, büyükbaşta da 2008 yılına göre ciddi bir azalma söz konusudur. Bölge et üretiminde ağırlıklı payı büyükbaş hayvanlardan elde
edilen et almaktadır.
Bölgede özellikle Kayseri’de, et ürünlerinin işlenmesi (sucuk, pastırma) ve marka ve tescil konusunda önemli bir birikim mevcuttur. Bununla birlikte
bu sektör, önemli miktarda et üretimine ihtiyaç duymaktadır. Mevcut kapasite ise bunu karşılayamamaktadır. Sivas ve Yozgat benzer potansiyeli
taşımakla birlikte, halen bu alanlarda geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Başta büyükbaş hayvan kaynaklı et üretimi olmak üzere mevcut potansiyelin
tam anlamıyla kullanılması halinde, kırmızı et ve et işleme sektörü Bölge için umut vadeden önemli bir alt ekonomik faaliyettir.
TÜİK ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre, yapılan analiz sonucunda Bölge 5 alt bölgeye
ayrılmıştır. Bölgede, kesimhanelerin ve kombinaların Erkilet mevkiinde yoğunlaştığı Kocasinan ilçesini temsil eden III. alt bölge büyükbaş ve küçükbaş
et üretiminde ilk sırada gelmektedir. III. alt bölge büyükbaş et üretiminde V. alt bölge, küçükbaş et üretiminde ise IV. alt bölge tarafından takip
edilmektedir. En az et üretimine sahip ilçeler ise II. alt bölgedir.
2.1.4. Et Ürünleri
Şekil 8. Et Üretimi Bakımından Bölgedeki Alt Bölgeler
22
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI