İlçe stratejik analiz toplantıları ve ilçe anketleri neticesinde süt sektörüyle ilgili ilçelerde tespit edilen sorunlar şunlardır;
• Geleneksel metotlarla küçük aile işletmeciliği şeklinde üretim yapılması,
• Süt sığırcılığında girdi maliyetlerinin yüksek olması, bu nedenle üretilen ürün ve girdi fiyatları arasında kar marjı bırakmaması ya da kar marjının
çok düşük olması, meraların düşük kaliteli ya da vasıfsız olması,
• Sütle ilgili faaliyet gösteren kooperatiflerin kurumsal kapasitesinin zayıf olması,
• Süt toplama, süt işleme ve paketleme tesislerinin yetersizliği ve sütte pazar sorunu (markalaşma ve tanıtım eksikliği),
• Örgütlenme yetersizliği, örgütlü yapıların etkin olmaması (özellikle kooperatifler düzeyinde),
• Süt veriminin düşük olması (yerli ırk),
• Hayvancılık (süt üreten) işletmelerinin bilinçsiz üretim yapması,
• Yem bitkileri üretiminin yetersiz olması, meraların mera vasfını yitirmesi, düşük kaliteli olması,
• Çoban/hayvan bakıcısı bulamama sorunu.
Süt sektöründe önerilen tedbirler şunlardır;
• Profesyonel işletmeler amaçlı süt üretimi ve işleme tesislerinin kurulumu, modernizasyonu ve mevcutlarının kapasitelerinin artırılması (sütte
soğuk zincirin korunması, pastörizasyon, hijyen ve kalite ile atık yönetimine yönelik ekipman, süt kalitesini ölçmeye yönelik basit laboratuvar alet ve
ekipmanı ile yazılım vb. temini),
• Süt toplama merkezlerinin kurulumu (birlikler ve kooperatifler için),
• Süt ve süt ürünlerinin paketlenmesi ve ambalajlanması, marka oluşturulması ve atık yönetimine yönelik yatırımlar,
• Süt üretim ve işleme tesislerinde gıda güvenliği ve izlenebilirlik sistemlerinin kurulumu (HACCP, GMP vb.),
• Örgütlü yapıların (kooperatif, birlik vb.) süt toplama tesisi kurmaları konusunda desteklenmesi ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi,
• Süt ve süt ürünleri işletme tesisleri için gıda kalitesi ve hijyeni, soğuk zincirin muhafazası, organik tarım, örgütlenme vb. konularda ara elemanlar
dahil eğitim verilmesi, kayıtlı olmayan işletmeler için sütün kayıt altına alınma oranının yükseltilmesi için bilinçlendirme faaliyetleri,
• Kaliteli kaba ve kesif, silajlık yem tesislerinin kurulumu/modernizasyonu,
• Süt üreten işletmeler için ırk kalitesi, süt verimi, hayvan besleme, yem rasyonu hazırlama ve muhafazası, gıda kalitesi ve hijyeni, hayvan
hastalıkları (özellikle zoonoz hastalıklar), destekler, süt sağım teknikleri, soğuk zincirin korunması, atık yönetimi, kalıntı vb. konularda ara elemanlar
dahil eğitim verilmesi,
• Suni tohumlamanın yaygınlaştırılması,
• Mera yönetimi tedbirlerinin alınması (meraların ıslahı, mera yönetimi konusunda bilinçlendirme çalışmaları),
• Çoban/hayvan bakıcısı yetiştirilmesi.
21
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI