TÜİK verilerine göre, 2011 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplanan süt miktarı, 2010 yılının aynı dönemine göre %8,2 artarak 3 milyon 80 bin 648
tona ulaşmıştır. TÜİK verilerine göre ülkemiz 2011 yılı toplam süt üretimi (büyükbaş ve küçükbaş) 18.223.712 tona yükselmiştir. 2013 yılında TR72
Bölgesi toplam süt üretimi ise 1.239.923 tondur. 2010-2020 yılları arasında dünyada süt tüketiminin, Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki refah artışı
ve hızlı kentleşmeye bağlı olarak %30 artması beklenmektedir. Ülkemizde de nüfus artışı ve iç tüketime bağlı süt tüketimine olan taleple orantılı
olarak sektörün büyümesi beklenmektedir (10).
Hayvansal üretimde Bölge için önemli bir alt ekonomik sektör olan süt sektörü, büyükbaş hayvancılıkta elde edilen süt bakımından düzey2 bölgeleri
arasında 5. sırada gelmektedir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen toplam süt üretiminde ise düzey2 bölgeleri arasında 11. sırada yer almaktadır.
Bölge küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine uygun koşullar taşımaktadır. Dolayısıyla, küçükbaş hayvancılıkta et üretimi yanında, süt üretiminin
artması bakımından da önemli bir potansiyele haizdir. Bölgede bulunan süt üretiminde özellikle ilçeler düzeyinde profesyonel işletmelerin az
olması, bir başka deyişle hayvancılığın daha ziyade geleneksel üretim metotları ve küçük aile işletmeciliği şeklinde sürdürülmesi, sütte markalaşma
eksikliğiyle pazarlama sorununu da beraberinde getirmektedir. Ülke genelinde tanınan markalar süt toplama merkezleri aracılığıyla bölge sütünü
işleyerek piyasaya arz etmektedirler. Ayrıca, kayıt dışı üretimin azaltılması ile özellikle büyükbaş hayvanlardan elde edilen toplam süt üretiminde
alınan payın önemli ölçüde artırılması mümkün hale gelebilecektir. Kalite artışı da bölgede geliştirilmeye ihtiyaç duyulan alanlar arasındadır. Bununla
birlikte Bölgede süt sağım tesislerinin özellikle Sivas ve Yozgat illeri öncelikli olmak üzere Bölgede nitelik ve nicelik bakımından artırılması, (2013 yılı
TÜİK verilerine göre, Bölgede düzey2 bölgeleri arasında sabit süt sağım tesisi ve seyyar süt sağım makinesi bakımından 12. sırada yer almaktadır)
geliştirilmeye ihtiyaç duyulan alanlar arasındadır. Soğuk zinciri muhafaza edici önlemler oldukça yararlı olacaktır. Manda sütü ve kaymak gibi süt
ürünleri, diğer büyükbaş ve küçükbaşlardan daha yüksek fiyatlarla satılabilmekte olup, Bölge manda yetiştiriciliğine uygun alanlar içermektedir. Bu
amaçla sayıları giderek azalan mandanın bölgede yaygınlaştırılması ve ıslahı bölge ekonomisine ve çiftçi gelirlerine olumlu etkide bulunacaktır. TÜİK
ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre yapılan analiz sonucu, Bölge süt sektörü bakımından 5 alt bölgeye ayrılmıştır.
2.1.3. Süt Üretimi
Şekil 7. Süt Üretimi Bakımından Bölgedeki Alt Bölgeler
19
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI