Su ürünleri alanında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (2012) ve Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü (2012) verileri, iç su ürünleri
yetiştiricilik tesisi bulunma durumu ile ilçe stratejik analiz toplantısı sonuçlarına göre,
Kayseri’de Pınarbaşı, Kocasinan, Develi, Sarız, Bünyan, Sarıoğlan, Felahiye, Özvatan ve Yahyalı ilçeleri,
Sivas’ta Gürün, Ulaş, Gölova, Gemerek, Suşehri, Divriği, Zara, Yıldızeli, İmranlı, Şarkışla ve Doğanşar ilçeleri,
Yozgat’ta Merkez, Çekerek, Akdağmadeni, Çayıralan, Boğazlıyan, Şefaatli, Saraykent, Yerköy ve Sorgun ilçeleri öncelikle geliştirilmeye uygun alanlar
olarak belirlenmiştir.
Su ürünlerinin bölgede geliştirilmesi için önerilen tedbirler şunlardır;
• Bölgede balık yemi üretim tesisleri ve su ürünleri işleme tesislerinin kurulumu, modernizasyonu ve mevcutların kapasitesinin artırılması (arıtma
üniteleri, atık yönetimine yönelik aletler ve basit laboratuvar aletleri, otomatik yemleme ve aşı alet ve ekipmanları, üretim ve hasada ilişkin kalite ve
hijyen koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipman, kuluçkahanelerde kullanılan ekipmanlar, buz ünitesi, su sirkülasyon ekipmanları, balık sayım
ve hasat makineleri, küçük depolar, soğutma ekipmanı, havuz rezervuarı vb. dahil),
• Su ürünleri yetiştiricilik ve yavru balık üretim tesislerinin kurulması ve mevcutların kapasitesinin artırılması (yavru balık dahil),
• Avcılık ve yetiştiricilik (besleme, hastalıklar, atık yönetimi, iyi uygulamalar-GLOBALGAP, gıda güvenliği ve kalite kontrol sistemlerinin kurulumu
vb.) konularında bilinçlendirme çalışmaları,
• Gürün, Suşehri, Akıncılar (Kızıldağ mevki) kırmızı benekli doğal alabalığın koruma altına alınması ve neslinin korunmasına yönelik çalışmaların
yapılması.
Bölge, suürünleri alanında, özellikle alabalık ve yavru balık yetiştiriciliği
konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. Zengin su kaynaklarıyla
özellikle alabalık ve aynalı sazan yetiştiriciliği bakımından Türkiye’de
önemli bir üretim merkezi konumundadır.
18
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI