TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Kayseri Milli Eğitim İl Müdürlüğü İşbirliği İle Montessori Eğitim Merkezi Kurulacak
6 Ekim 2017 Cuma

1907’de Dr. Maria Montessori tarafından İtalya’da geliştirilen Montessori eğitim sistemi, günümüzde anaokullarında uygulama alanı gittikçe artan ve her çocuğun öğrenmeye karşı olan eğiliminin aynı seviyede olduğunu farz eden eğitim programlarından birisidir. Temel olarak, bir çocuğu diğer bir çocukla asla kıyaslamayan bir yöntem uygulamaktadır.

Dr. Montessori’ ye göre çocuk, içi yetişkinler tarafından doldurulacak boş bir kâse değildir. Sağlıklı gelişen bir çocukta “Dikkat toplayabilme, irade disiplini, olumlu sosyal davranış, öğrenme isteği ve düzenli düşünme, hissetme ve hareket etme” özellikleri bulunmalıdır ve eğitiminde oyun ortamı çok önemlidir, çünkü çocuklar oyunu sadece vakit geçirmek ya da eğlenmek için oynamaz, oyun esnasında dünyayı ve yaşadıkları çevreyi keşfederler. Bu nedenle sınıf ortamı çocuğun oyun oynaması için en elverişli koşullara sahip olmalıdır ve sınıfta tehlike olasılığı minimum hale getirilmelidir.

Montessori Materyalleri çocuğa dünyayı keşfetmek için fırsatlar sunar. Gerçekçi özelliklere sahip olup, hayal kurmaya ve üretmeye de büyük önem verilmiştir. Sınıfta her materyalin sadece bir tane olması çocuğa sabrı, toleransı, başkalarını düşünmeyi ve paylaşmayı öğretmektir.

Okul öncesinde eğitim gören çocuklar bu yöntemle kişisel gelişimlerini tamamlayarak ne istediğini bilen, değer yargıları olan, hedeflerini koyabilen, başkalarına saygı duyan, sorumluluk sahibi bireyler haline geleceklerdir.

Bu amaçla Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile, Kayseri Kocasinan ilçe sınırlarındaki bir anaokulunda, “Montessori Eğitim Merkezi” kurulmaya hazırlanılıyor.

ORAN Kayseri Yatırım Destek Ofisi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge merkezinin birlikte yürüttüğü çalışmalarda sona gelindi. Bugün iki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolünün ardından Proje uygulama süreci de başlayacak.

Proje kapsamında Kocasinan ilçe sınırlarında ve müstakil bahçesi olan Barbaros anaokulunda 3 sınıflık bir Montessori Eğitim Merkezi hayata geçiriliyor. Öncelikli olarak 2 grup öğretmenin Montessori Eğitim sistemi hakkında eğitim almasının ardından, adı geçen okulda Montessori yöntemi ile çocuklara eğitim verilmeye başlanacak. Ardından, Kayseri’de Montessori eğitim sistemini uygulamak isteyen okulların eğitmenleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinasyonunda bu merkezde eğitilebilecek.

GÖRSELLER