TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

ORAN'dan Bölgemize 60 Milyon TL Destek
2 Ağustos 2019 Cuma

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Ağustos Ayı Toplantısı Sivas Valisi Salih Ayhan başkanlığında yapıldı.


Sivas Valiliğinde yapılan toplantıya, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Yönetim Kurulu Üyeleri Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Yozgat Valisi Kadir Çakır, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyük Kılıç, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken, Yozgat TSO Başkanı Sinan Çelik ve ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ile diğer yetkililer katıldı.


Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığını devralan Sivas Valisi Salih Ayhan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada; ajansın sunduğu destek ve hibeler hakkında bilgiler verdi.


Vali Ayhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler neticesinde ülkemizdeki tüm Kalkınma Ajanslarının 2019 yılı teması olarak “Geleceğim Mesleğim” sloganı altında mesleki eğitimin altyapısının ve niteliğinin geliştirilmesi olarak belirlendiğini söyledi.


Bu doğrultuda ORAN olarak Kayseri, Yozgat ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile bir süredir devam eden çalışmalar neticesinde 2019 yılı eğitim-öğretim yılının başlaması ile beraber eğitim, konferans, okul eşleşmeleri, sanayi-meslek lisesi buluşmaları, meslek liselerinin etkin tanıtımı gibi çeşitli alanlarda faaliyetler yapılmasının planlandığını söyledi.


Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sivas Valisi Salih Ayhan, basın toplantısının devamında;


"AGRO Sivas Tarım Fuarının bu yıl 6.sı düzenlenecek olup ilimizin tarımsal çıktılarının ve tanıtımının yapılacağı önemli bir arena olması yönünde çalışmalar devam etmektedir. ORAN Kalkınma Ajansı olarak bu fuara verebileceğimiz destek konusu da bugünkü toplantıda gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır.


Antalya’da Ekim ayında düzenlenecek olan YÖREX Fuarına da yine illerimiz Ticaret ve Sanayi Odaları olarak katılım sağlayacağız. Bu konuda da Ajans olarak illerimizin coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımının yapılması anlamında YÖREX fuarına katılım sağlama konusu Yönetim Kurulu Toplantısında görüşülecektir.


Fizibilite Destek programı ve Teknik Destek Programında başvurular ise alınmaya devam etmektedir. Fizibilite programı ile kar amacı gütmeyen kurumlar(Kamu kurumları, belediyeler, STK’lar, OSB’ler ve kooperatifler gibi) tarafından yapılacak olan başvurular ile yatırım fikirlerinin fizibilitesinin hazırlanması için 150 bin TL’ye kadar, teknik destek programı ile de kurumların kurumsal kapasite gelişimi için ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık desteği 50 bin TL’ye kadar karşılanabilecektir. Her iki program için de kurumlarımızın başvurularını yapmalarını ve özellikle insan kaynağı kalitesinin artırılması anlamında teknik destekten faydalanmalarını bekliyoruz. Fizibilite desteği 29 Ağustos’akadar, teknik destek ise yıl sonuna kadar başvurulara açık olacaktır.


2019 yılı mali destek programı konusunda Ajans Genel Sekreterliğinin yapacağı öneri de bugünkü Yönetim Kurulu Toplantısında karara bağlanacak olup birkaç ay içinde yeni programın ilanı için hazırlıklar tamamlanmış olacaktır.


Değerli Basın Mensupları,


Bilindiği üzere Ajansın güdümlü proje mantığı ile vermiş olduğu destekler var ve bu anlamda Sivas ilinde “ Kangal Köpeği Üretim ve Satış Merkezi” ve “ Sivas OSB İnovasyon Merkezi” güdümlü proje fikirleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylanmış ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Yıl sonuna kadar her iki proje için de sözleşmelerin imzalanması planlanmaktadır.


Kayseri’de Kayseri OSB’nin başvuru sahibi olduğu “Fuar ve Kongre Merkezi” projesi ise uygulanmaya devam etmekte olup 2020 yılında Kayseri’de fuar merkezinin tam teşekküllü olarak açılması hedeflenmektedir.


Yine Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası ortaklığı ile “Verimlilik Koordinasyon Ofisleri” projesi ile bölgedeki uygun sektörlerdeki firmaların verimliliğini artırmak ve maliyetlerini düşürmek planlanmaktadır.


Yozgat ilimizde ise “Yozgat Hayvan Hastanesi ve Borsası” projesinin proje başvurusu işlemleri devam etmekte olup yakın zamanda neticeye ulaşılması beklenmektedir. Yine Yozgat ilinde Sarıkaya ve Sorgun ilçelerinin jeotermal kaynaklarının tek elden yönetiminin sağlanması amacıyla “Jeotermal Su toplama ve Dağıtım Merkezi” projesinin de fikri Bakanlıkça onaylanmış ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir.


Bölgemize 60 Milyon TL Destek Sunulacak


“Cazibe Merkezleri Destekleme Programı” kapsamında ise Sivas İlimiz için “Kale Projesi” ve “ Hamidiye Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi” projesinin sözleşmeleri imzalanmış ve uygulamaları devam etmektedir. Bu anlamda güdümlü projeler ve CMDP projeleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ORAN olarak Bölgemize toplamda 60 Milyon TL’ye yakın bir destek sağlanmış olacaktır.


Ajansımızın çalışmalarının Bölge illerimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni ederim” diyerek sözlerini tamamladı.


Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanıldığı toplantının sonunda, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Başkanlığı görevini bir yıldır yürüten ve görev süresi dolan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’a Vali Salih Ayhan tarafından bugüne kadar yapmış olduğu hizmetlerden dolayı plaket takdimi de yapılarak teşekkür edildi.


GÖRSELLER