TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Coğrafi İşaretler Sempozyumu Kayseri’de Gerçekleştirildi
10 Kasım 2015 Salı
16.10.2015

Kayseri Ticaret Odası ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı işbirliği içerisinde gerçekleştirilen ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın da destek sağlayan kurumlar arasında yer aldığı Coğrafi İşaretler sempozyumu Kayseri’de gerçekleştirildi.

Sempozyuma Ajans Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayseri Valisi Orhan DÜZGÜN’ün yanı sıra Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan YETİM, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut HİÇYILMAZ, ORAN Kalkınma Ajansı Kayseri YDO Koordinatörü Fatih GAVGACI, ilçe kaymakamları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Vali DÜZGÜN, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, coğrafi ürünlerin tescili hakkında farkındalık oluşturmak ve bu konudaki duyarlılığı arttırmak amacıyla düzenlenen sempozyuma katkı sağlayan paydaşlara teşekkür etti.

Coğrafi ürünlerin tescilinin Kayseri gibi marka olmuş bir şehir adına önemli olduğunu belirten Vali DÜZGÜN,  Kayseri’nin coğrafi tescil konusunda da diğer illerden önde olduğuna dikkati çekerek en fazla coğrafi ürünü tescil ettiren iller arasında yer almanın memnuniyet verici bir durum olduğunu ifade etti. Sanayi için AR-GE ve inovasyon taşıdığı önem kadar geleneksel ürünlerin de tescil edilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Vali DÜZGÜN, şunları söyledi:

“Tescili yapılan ürünlerin değerinin arttığını ve geleneksel kültürün yaşatılabilmesi için önemli bir farkındalığın oluştuğunu söyleyebiliriz.  Çünkü bir üreticinin elindeki ürünün tescil edilmesi öncelikle o ürüne olan talebin artmasını sağlıyor. Ürüne olan talebin artmış olması, o ürünün kalitesinin ve standardının yakalanmış ve korunmuş olmasını da gerektiriyor.  Tescili yapılan ürünlerin gerek ulusal, gerekse uluslararası marketlerin raflarında yer bulabilmesi, bu ürünlere olan talebin artması ve üreticinin bu konuda daha fazla teşvik edilmesini sağlamış oluyor. Talep arttıkça ürünlerin kilogram başına fiyatlarının da zamanla 2 katına kadar çıktığını görüyoruz.  Bu da üreticinin ekonomik olarak güçlenmesi, o ailenin birlikteliğinin güçlenmesi anlamına geliyor ki bu da ülkemizin topyekûn olarak kalkınmasına önemli katkı sağlıyor demektir.  Sosyal anlamda da üreticilerimizin ekonomik olarak güçlü olması belki o ailede yetişen çocukların daha iyi eğitim almalarına ve geçtiğimiz günlerde de ülkemiz adına gurur kaynağımız olan vatandaşımız Aziz Sancar gibi ilerde Nobel ödülü alabilecek bireylerin artmasına da katkı sağlayacaktır.”

Vali DÜZGÜN, Kayseri’nin tescilli ürün sayısının 9 olduğunu hatırlatarak, Kayseri’nin dünya çapında marka olmuş sucuk, pastırma, mantı gibi değerlerinin yanında gilaboru gibi dünyada çok tanınmayan ürünlerinin de tescilli ürünler arasında yer alması gerektiğine değindi.

Sempozyumun açılışında konuşan Ajans Kayseri YDO Koordinatörü Fatih GAVGACI, gerçekleşen sempozyumun Kayseri ilinin potansiyellerini değere dönüştürme adına çok önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, Kayseri ilinde ve TR72 Bölgesinde coğrafi işaretlerle ilgili bilgi paylaştı.

GAVGACI konuşmasında; “Yerel ürünlerin coğrafi işaret kapsamına alınması, markalaştırılması ve ticarileştirilmesi” nin, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ve Kalkınma Ajanslarının çalışmalarını yönlendiren temel bir strateji niteliği taşıyan TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı’nda üzerinde hassasiyetle vurgulanan önceliklerden olduğunu ifade ederek, bu kapsamda geçtiğimiz dönemlerde Ajans tarafından gerçekleştirilen çalışmaları ve bundan sonraki süreçte Ajansla yapılacak işbirliği imkanlarını katılımcılara aktardı.

YÜCİTA Başkanı Prof.Dr. Yavuz TEKELİOĞLU ise sempozyumun en fazla coğrafi ürün tescil eden Kayseri’de gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, YÜCİTA olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsetti.

Programa ev sahipliği yapan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut HİÇYILMAZ konuşmasında coğrafi işaretler konusunda Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Coğrafi İşaretler Sempozyumu’nda “Coğrafi İşaretler’de Türkiye Uygulamaları” ve “Coğrafi İşaretler’de Kayseri Deneyimi” konu başlıklarıyla sunumlar da yapıldı.