TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Anadolu Kadınları Mantar Üretiyor
4 Mayıs 2023 Perşembe

Sivas ili Şarkışla ilçesinde 7 kadının kurduğu “Şarkışla İlçesi Anadolu Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN)’ndan aldığı hibe desteği ile açılan tesiste istiridye mantarı üretimine başladı.


2021 yılı Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği" başlıklı proje ile hayata geçirilen tesiste aylık 12 ton istiridye mantarı üretilmektedir. 2022 yılı sonunda üretime geçen tesis, 112m2’lik 11 adet üretim odasından oluşmaktadır. Toplam yatırım maliyetinin %75’i ORAN tarafından karşılanan modern üretim alanında iklimlendirme, aydınlatma, nemlendirme ve havalandırma işlemleri tam otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.


Şarkışla OSB bölgesinde kurulan tesisin hayata geçmesi ile kapasitesini geliştiren kooperatif, 11 kadınımızın her biri bir üretim odasından sorumlu olarak istiridye mantarı yetiştirmektedir. Ürettikleri istiridye mantarlarını Sivas, Ankara ve Antalya’da bulunan toptancılar vasıtasıyla bölgedeki otel, restoran ve marketlere ulaştıran kooperatif üyeleri, artan talep ve olumlu geri dönüşlerden mutlu olduklarını belirtmişlerdir.


Geçen süre ile birlikte artan satışlar ve talepler sonrası kooperatif üyeleri önümüzdeki dönemde katma değeri yüksek mantar ürünlerinin de üretimine geçmeyi planlamaktadırlar. Özellikle kurutulmuş mantar ve konserve mantar üretimi ile ilgili ürün geliştirme çalışmalarına başlayan kooperatif üyeleri bir yandan da maliyetlerini düşürecek yeni yatırımlar için destek beklemektedir. İlerleyen dönemde öncelikle kendi kompostlarını üretmeye yönelik makine ve ekipman alımı yapmayı planlayan kooperatif, bir yandan da enerji maliyetlerini azaltmaya yönelik güneş enerjisi çözümleri için çalışmalarına devam etmektedir.


ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin KİLCİ’nin yaptığı açıklamaya göre bu proje ile kırsal alanlardaki kooperatif faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonun da faaliyetlerini sürdüren ORAN’ın desteği ile hayata geçen tesiste faaliyet gösteren “Şarkışla İlçesi Anadolu Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” üyesi kadınlar ilerleyen dönemde ürün çeşitliliğini ve kapasitelerini artırarak ilçede daha çok kadına istihdam imkânı sunmayı hedefleyerek çalışmalarına devam etmektedir. Kilci, “ Kırsal Kalkınma ORAN’ın ana faaliyet alanları içinde yer almakta olup, bu proje de hem içermiş olduğu kırsal üretimin artırılması hem de kadın istihdamı faaliyetleri ile hem Şarkışla’nın hem de Sivas’ın gelişimine önemli katkıda bulunacaktır” dedi.

GÖRSELLER