Page 42 - İLÇE RAPORU

Basic HTML Version

Coğrafi işaretlerle ilgili ilçelerin potansiyelleri Tablo 20’de sunulmuştur. Potansiyel taşıyan ürünlerin markalaşma, tanıtım ve tescil faaliyetleri
geliştirilmesi bölge ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır.
2.1.7. Coğrafi İşaretler
Tablo 20. İlçelerin Coğrafi İşaret Potansiyeli (Tescil Almamış Olanlar)
İlçeler (Kayseri)
Ürün
İlçeler (Sivas)
Ürün
İlçeler (Yozgat)
Ürün
Akkışla
Gilaboru, yoğurt
Akıncılar
Kırmızı benekli alabalık Akdağmadeni
Elma
Bünyan
Halı, yeşil fasulye
Altınyayla
Bal, Altınyayla kilimi
Aydıncık
Bağrıbütün kavunu
Develi
Gacer, köfter, pırtımpırt
yemeği
Divriği
Bal, Divriği peyniri
Boğazlıyan
Gilaboru tarhana
Felahiye
-
Doğanşar
Peskütan
Çayıralan
Bal, mercimek, nohut
Hacılar
İpek halı dokumacılığı
Gemerek
-
Çandır
Gilaboru, ince kabuklu
üzüm
İncesu
İncesu üzümü
Gölova
-
Çekerek
-
Kocasinan
Cırgalan biberi
Gürün
İpek şal ve kilim, ekşili
köfte, Gürün elması
(tatu elma, hünkar
elması, şah elması,
sarı sultan elması,
hayvaniye elması)
Kadışehri
-
Melikgazi
-
Hafik
Tozanlı Vadisi balı
Saraykent
-
Özvatan
Elma
İmranlı
Bal
Sarıkaya
-
Pınarbaşı
Uzunyayla atı, Çerkez
peyniri
Kangal
Kangal koyunu ve
köpeği, Kangal balıklı
kaplıca
Sorgun
-
Sarıoğlan
-
Koyulhisar
Koyulhisar domatesi,
ceviz, ipek halıcılığı,
Eğriçimen balı
Şefaatli
Menengiç kahvesi
Sarız
-
Sivas Merkez
Sivas bıçağı, Sivas El
halısı
Yenifakılı
Talas
-
Şarkışla
-
Yerköy
Tomarza
Doğaltaş - Tomarza taşı
Ulaş
Ulaş balı
Yozgat Merkez
Testi kebabı, Yozgat
arabaşısı, çanak peyniri,
parmak çöreği, çedeneli
kavurga
Yahyalı
Bezdirme, üzümlü, sac
böreği, Yahyalı elması,
Yahyalı kirazı, Yahyalı
halısı
Yıldızeli
Sivas halısı, Yenihan
bebekleri
Yeşilhisar
Yeşilhisar kayısısı,
Soğanlı bebekleri
Zara
Zara balı
* Kayseri’nin ayrıca sucuk, pastırma ve mantısı tescillidir.
32
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI