Page 23 - İLÇE RAPORU

Basic HTML Version

Bölgede önemli bir alt ekonomik faaliyet olarak öne çıkan arıcılık, Türkiye üretiminde önemli bir pay almaktadır. Sadece üretim açısından değil
gezgin arıcılık için de cazibe merkezi olan Bölge, özellikle Ordu, Giresun, Mersin illeri olmak üzere, bölge dışından önemli miktarda arıcıyı çiçeklenme
dönemlerinde çekmektedir. TÜİK verilerine göre, ülke genelinde 2012 yılında 8., 2013 yılında 4. sırada gelen Sivas, bal üretimi ve ballı mera
bitkileri varlığı açısından Bölge illeri arasında ilk sırada gelmektedir. Bölge illeri arasında Sivas, dikkate değer biçimde ön plana çıkmaktadır.
Sivas’ta arıcılık Kızıldağ mevkiinde yoğunlaşmaktadır.
TÜİK, ilçe stratejik analiz toplantıları ve sektörel çalışma grubu raporlarına dayanan arıcılık sektörü verileri analizi sonucu, Bölge 5 alt bölgeye
ayrılmıştır. Buna göre, Bölgede arıcılık en fazla Sivas’ın Divriği, İmranlı, Merkez ve Zara ilçelerinin bulunduğu V. alt bölgede yoğunlaşmaktadır
(Tablo 6, Şekil 5). Bunu sırasıyla II. alt bölge, I. alt bölge, IV. alt bölge ve III. alt bölgeler takip etmektedir. Arıcılık, Bölgenin tüm ilçelerinde az da
olsa yapılmakta ve ürün elde edilmektedir. V. alt bölge, kalitesi değişse de ballı mera bitkilerinin yoğunlaştığı (Divriği’de kalitesi zayıf olmasına
rağmen) ve gezgin arıcıları da cezbeden alanları temsil etmektedir.
Bölgede üretim açısından Sivas ilk sırada gelmesine rağmen, çiftçinin eline geçen fiyat bakımından, Yozgat ilk sıradadır. İlçe Stratejik Analiz
Toplantıları sonuçlarına göre, Sivas’taki balın fiyat değerinin düşük olmasının sebepleri arasında gezgin arıcıların piyasa fiyatını düşürmesi ve
kaliteli üretimin yetersiz olması sayılmaktadır. İlçe Stratejik Analiz toplantılarında, Sivas’ta birçok bölgenin organik bal üretimine elverişliliği ve
teşvik edilmesi gerekliliği gündeme gelmiştir.
2.1.1. Arıcılık
Şekil 5. Arıcılık Bakımından Bölgenin Alt Bölgeleri ¹
¹ Haritadaki gruplandırma yoğunlaşmayı göstermekte olup, alt bölgeleri göstermemektedir.
13
TR72 BÖLGESİ ALT BÖLGE ÇALIŞMASI