TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Sivas’tan UNESCO’ya “Yaratıcı Şehir” Başvurusu
15 Mayıs 2017 Pazartesi
 15.05.2017

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Sivas Belediyesi’nin ortak yürüttüğü proje sonucu Sivas, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girebilmek adına 2017 döneminde müzik alanında başvuru yapıyor.

2004 yılında başlatılan yaratıcı şehir ağı çeşitli bölgelerden şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeyi hedefliyor. Program yerelde yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekliyor. Yaratıcı şehirler ağında 54 ülkeden 116 üye bulunurken Türkiye'den sadece gastronomi dalında Gaziantep yer alıyor.

Ağda yer alan yedi temadan biri olan Müzik alanında yapılan başvuru, Sivas’ın müzik alanında sahip olduğu değerin uluslararasılaştırması ve Sivas’ın turizm potansiyelinin yükseltmesi adına önem taşımaktadır.

Başvuru kapsamında oluşturulan çalışma grubu alan araştırmalarının yanı sıra, masa çalışmaları, kurum ziyaretleri, istişare toplantıları ve birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Kültür ve Müzik alanında Sivas’ta öne çıkan kamu kurumları, akademik birimler, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri ile ortak çalışmalar yürütüldü.

Bu çalışmalarda elde edilen bilgiler ışığında yapılan başvuru, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na yapılan ziyaretle tanıtıldı. Burada gerçekleştirilen istişare toplantısında UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal OĞUZ ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeye Ajans Genel Sekreteri Ahmet Emin KİLCİ ve Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Mahir KUZUCU katılım sağladı.

Sivas’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı başvurusu UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun onay vermesi halinde Haziran 2017’de değerlendirilmek üzere UNESCO’nun Paris’teki merkezine gönderilecektir. Bu konudaki farkındalığın ve her geçen tüm dünyadan başvuruların artması adaylığı bir hayli rekabetçi kılmaktadır. Bu duruma rağmen, Sivas’ın sahip olduğu köklü müzik geleneği ve hazırlanan güçlü eylem planından dolayı başvuru dünya şehirleri ile yarışabilecek düzeydedir.