TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

ORAN, Türk-Arap Sanayi İş Birliği Konferansına Katıldı.
9 Aralık 2011 Cuma
Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde Arap Ligi ülkeleri Sanayi Bakanları ve işadamlarının katılımıyla 6-7 Aralık 2011 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Konferansa, Ajansımız Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu, Yatırım Destek Ofisi Birim Başkanı Mehmet Gürpınar, Kayseri Yatırım Destek Ofisi Uzmanlarından Ali Barut ve Sivas Yatırım Destek Ofisinden Ömür Kurtulgan katıldı.

 
Arap Ligine mensup 22 ülke Sanayi Bakanlarının katılımıyla düzenlenen konferansta Arap Ligi ülkeleri arasındaki somut işbirliği alanları ve yatırım imkânları ele alındı. Zirveye Arap Ligi ülkelerinden 400'ün üzerinde işadamı da katıldı. Konferans kapsamında işadamlarının yatırım ve işbirliği görüşmeleri yapmalarını sağlamak amacıyla masalar oluşturuldu.

Son yıllarda Arap Birliği ile gelişmeye başlayan ilişkilerin ticaret alanında da etkisini gösterdiği ifade edilerek, Türkiye ile Arap Ligi ülkeleri arasında 2002 yılında 6,6 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin, 2010 yılında 33 milyar dolar seviyesine yükseldiği, bu süreçte Türkiye'nin ihracatında 8 kat, ithalatında ise 3 kat artış sağlandığı kaydedildi.

 
İlk kez Türkiye'de gerçekleştirilen konferans, Arap Ligi ülkeleri işadamlarının yoğun iş görüşmelerine de sahne oldu. Oluşturulan stantlarda bir araya gelen işadamları, işbirliği için yeni anlaşmalara imza attılar.

Konferans kapsamında işbirliği alanlarının geliştirilmesine yönelik olarak otomotiv, makine, demir-çelik, tekstil, alt yapı ve inşaat, gıda, elektrik-elektronik, ahşap-mobilya, araştırma ve geliştirme, kimya-petrokimya ve enerji sektörlerinde paralel toplantılar gerçekleştirildi.